/ 30 Sep

Waarop letten bij de aanschaf van een occasion?

Wanneer je op zoek gaat naar een tweedehands auto kan dat best spannend zijn. Want hoe zorg je ervoor dat je niet per ongeluk een miskoop doet? Met de praktische tips die we in dit artikel met je gaan delen maak je de kans daarop een stuk kleiner.

Bepaal je budget

Net zoals bij iedere andere grote aankoop het geval is, is het van belang om als eerste stap je budget te bepalen. Stel daarom van tevoren een budget vast en houd je eraan. Houd ook rekening met bijkomende terugkerende kosten, zoals de autoverzekering, wegenbelasting en onderhoudskosten.

Maak een lijstje voor waaraan je auto moet voldoen

Nadat je het budget hebt bepaald is het van belang dat je een lijstje opstel over waaraan de occasion die je zoekt moet voldoen. Denk aan zaken zoals:

  • Het aantal zitplaatsen en het aantal deuren
  • De grootte van de kofferbak
  • Navigatie
  • Cruisecontrol
  • Automaat of schakelauto
  • Wel of geen trekhaak

Enzovoorts, bedenk wat voor jou belangrijk is en zet het op een lijstje. Zet vervolgens achter ieder punt of het een eis is of een wens. Op die manier wordt het makkelijker om een geschikte occasion te vinden dan wanneer je stug vasthoud aan allerlei eisen die wellicht niet realistisch zijn. Door daar van tevoren al over na te denken, voorkom je ‘had ik maar’ momenten.

Maak gebruik van occasionwebsites

Ga op zoek naar occasions door gebruik te maken van websites zoals AutoTrack, AutoTrader en Markplaats. Het grote voordeel van dergelijke websites is dat je een enorm groot aanbod van occasions kunt vinden.

Wat kan helpen is om in eerste instantie in de nabije omgeving naar occasions te zoeken. Op die manier beperk je de waslijst aan auto’s die je vindt en wordt het wat makkelijker kiezen. Dus zoek bijvoorbeeld op ‘occasions Nieuw-Vennep’.

Zoek naar occasions die via particulieren als via de dealer worden verkocht. Maak op basis van je bevindingen een top drie van occasions waarmee je een proefrit wilt gaan maken. Maar voordat je de proefritten gaat plannen, is verder onderzoek van belang: recensies lezen.

Check de recensies van dealers en de auto’s

Als je occasions heb gevonden die via dealers worden verkocht raden we je aan om recensies van die dealers te lezen. Hoe gaan ze voorbeeld om met eventuele problemen die aan het licht komen als de occasion net is gekocht?

Naast de dealers is het ook van belang om reviews te lezen over de occasions zelf. Dus over de merken en de modellen die je op het oog hebt.

Plan de proefritten in

Als je de occasions hebt gevonden en recensies hebt gelezen is het tijd om de proefritten in te gaan plannen. Plan minimaal voor drie auto’s een proefrit in zodat je ze goed met elkaar kunt vergelijken. Ga tijdens de proefritten ook zeker de snelweg op, zodat je kunt ervaren hoe de auto op hoge snelheden reageert.

Check de onderhoudsboekjes en controleer de kilometerstand.

Vraag om onderhoudsgegevens: zorg ervoor dat je toegang hebt tot de volledige onderhoudsgeschiedenis van de auto. Dit geeft je inzicht in eventuele problemen en het laat zien of de auto goed is onderhouden.

Naast het controleren van de onderhoudsgeschiedenis is het zaak om de kilometerstand te controleren. Een onrealistisch lage kilometerstand kan een teken zijn dat er met de kilometerteller is geknoeid. Zorg ervoor dat de kilometerstand geloofwaardig is met de leeftijd van de auto en de onderhoudsgeschiedenis.

Kies het juiste koopmoment

De prijzen van occasions kunnen afhankelijk van het seizoen, de vraag en het aanbod variëren. Het einde van het jaar kan bijvoorbeeld een goed moment zijn om te kopen, omdat een autobedrijf dan meestal hun voorraad willen verminderen.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Erasmusautos.nl